Biografi

Foto: Dietmar Spolert

Den tysk-svenska mezzosopranen Ivonne Fuchs har på kort tid etablerat sig som efterfrågad artist på den internationella opera- och konsertscenen.

 

Ivonne är utbildad vid Hochschule für Musik Detmold, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Operahögskolan i Stockholm, där hon tog sin masterexamen våren 2010. Sedan flera år tillbaka tar hon regelbundet lektioner för Christa Ludwig.

 

Sommaren 2009 gjorde Ivonne Fuchs sin operadebut på Drottningholms Slottsteater med titelrollen i Händels Ariodante. Sin internationella debut gjorde hon 2010 som Waltraute i Wagners Valkyrian på Teatro alla Scala i Milano och Staatsoper i Berlin, under ledning av Daniel Barenboim. Samma säsong, 2010/11, sjöng hon även Fricka och Grimgerde i Rhenguldet och Valkyrian på Wermland Opera.

 

Under 2011/12 kunde vi se Ivonne i rollen som Suzuki i Puccinis Madame Butterfly på Folkoperan i Stockholm, och som Waltraute i Valkyrian på Berliner Festtage. Hon var även cover för Waltraute i Ragnarrök på Metropolitan Opera i New York. Sedan dess har hon sjungit Federica i Verdis Luisa Miller på Malmö Opera och återvänt till Berlin och Milano som Waltraute i Valkyrian. Samma roll gjorde hon även på BBC Proms i Royal Albert Hall i London, allt under ledning av Daniel Barenoim.

 

Ivonne har sjungit Romeo i Bellinis I Capuleti e i Montecchi i Detmold, Baba The Turk i scener ur Stravinskys Rucklarens väg och Etten Frost i uruppförandet av Sven-David Sandströms opera Nätverket på Operahögskolan i Stockholm. Hennes breda operarepertoar innefattar även instuderade roller så som Octavian (Rosenkavaljeren), Kompositören (Ariadne på Naxos), Brangäne (Tristan och Isolde), Kundry och Judith (Riddar Blåskäggs Borg).

 

Under sin utbildning belönades Ivonne med ett flertal utmärkelser, däribland Tyska Wagnersällskapets stipendium, Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium och Drottningholms Slottsteaters stipendium 2012 och 2015. 2012 var hon årets Birgit Nilsson-stipendiat.

Våren 2016 vann hon en Grant Award i Gerda Lissner International Wagner Competition New York.

 

Inom ramen för sin internationella konsertverksamhet har Ivonne framträtt i Japan, USA och på snart sagt alla större konsertscener i Europa. Hon har bland annat sjungit Mozarts Requiem och Beethovens Symfoni nr 9 i Tokyo, Bachs Magnificat i Tonhalle Zürich och Herkulessaal München under ledning av Philippe Herreweghe, Johannespassionen i Concertgebouw i Amsterdam med Frans Brüggen, Matteuspassionen i Stuttgart med Helmuth Rilling, Sven-David Sandströms Ordet i Berwaldhallen i Stockholm och i Köpenhamn under ledning av Manfred Honeck, Bachs Juloratoriet med Sjællands Symfoniorkester och Peter Dijkstra samt Sven-David Sandströms Messias i Gävle och Uppsala. De två sistnämnda städerna har hon även gästat som solist i Brahms Alt-Rhapsodie tillsammans med Gävle Symfoniorkester och Orphei Drängar. 2013 framträdde Ivonne som Waltraute i en kritikerrosad konsertversion av Wagners Valkyrian i Berwaldhallen i Stockholm under ledning av Daniel Harding.

 

Ivonnes konsertrepertoar innefattar även Mendelssohns Elias och Verdis Requiem, liksom Mahlers Das Lied von der Erde som spelats in och getts ut av Capriccio i samarbete med Deutschland Funk (2015). En inspelning av Johann Ludwig Bachs Trauermusik (2011) har getts ut av Harmonia Mundi France.

I feburari 2016 släpps en inspelning av Benjamin Brittens Folksongs tillsammans med gitarristen Georg Gulyás av Proprius Records.

 

Under våren 2014 kunde Ivonne Fuchs höras i världspremiären av Sven-David Sandströms nyskrivna Matthäus-Passion på Berliner Philharmonie under ledning av Stefan Parkman. Hösten samma år sjöng hon rollen som Amastre i den lovordade uppsättningen av Händels Xerxes på Stockholms nya operascen Artipelag, där hon även vid ett flertal tillfällen ersatte Malena Ernman i huvudrollen som Xerxes. Produktionen, som var ett samarbete med den franska barockensemblen L´Ensemble Matheus under ledning av Jean-Christophe Spinosi, gästade Versailles-operan i Paris i juni 2015 .

 

Bland kommande produktioner 2016 märks bland andra Bachs Matteuspassion på Berliner Philharmonie, Amastre (Händels Xerxes) som konsert på Tchaikovsky Concert Hall Moskva och Opera Liceu Barcelona samt hennes rolldebut som Marcelinna (Mozarts Le Nozze di Figaro) på Kungliga Operan Stockholm.

 

Ivonne Fuchs är en hängiven romanssångerska och samarbetar regelbundet med pianisten Anna Christensson. Som duo vann de första pris i Kammarmusikförbundets ”Ordet & Tonen” och har sedan dess gästat namnkunniga kammarmusikfestivaler i Stockholm, Uppsala, Båstad, Sandviken, Piteå med flera.

© Ivonne Fuchs Stockholm 2018